WordPress website laten maken kosten

WordPress website laten maken kosten

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte tool om een website te maken. Door het gebruiksgemak is zo populair geworden. Maar hoeveel kost het nu om een WordPress website te laten maken?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het doel, de functionaliteit, het design, de inhoud en het onderhoud van de website. In dit artikel zullen we verschillende scenario’s bekijken en inzicht geven in de kosten van een WordPress website.

Voordat je met de website begint

Elke website heeft een domeinnaam en een hosting pakket nodig. De domeinnaam is hetzelfde als je bedrijfsnaam. Als iemand jou bedrijfsnaam in Google zoekt dan is er geen verwarring. Een .nl domein kost ongeveer 5 euro per jaar. Een .com is ongeveer 12 euro per maand. De prijs is erg afhankelijk van waar je deze koopt.

In Nederland is SIDN de partij die alles over domeinnamen weet. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam even niet terug weet te vinden na een verhuizing, dan kun je bij SIDN precies zien, waar je domeinnaam staat ingeschreven. En op wie zijn naam.

Een hosting pakket is een plek op computer (server) die 24/7 aanstaat. Een hosting pakket schaf je eenvoudig bij een hostingpartij aan. Globaal geldt hier, hoe sneller je website hoe duurder het pakket. De goedkoopste pakketen voor een WordPress website beginnen bij 3 euro per maand. Dit kan oplopen tot een paar tientjes per maand. De gemiddelde ZZP’er kiest voor een prijs tussen 5 en 15 euro per maand. Deze website draait bijvoorbeeld op een hosting van 12 euro.

Het SSL certificaat (voor het slotje) is bij de meeste hosting bedrijven gratis. Maar je kunt er ook voor kiezen om een betaald certificaat te nemen. De prijs voor en betaalde SSL certificaat start ongeveer bij 50 euro en kan oplopen tot 1000 euro per jaar.

Zelf maken van de website

Een van de voordelen van WordPress is dat je zelf een website kunt maken zonder codeer kennis. Dit komt omdat er veel thema’s te verkrijgen zijn waarin je alleen de teksten en foto’ s hoeft te veranderen.

Zelf maken is natuurlijk de goedkoopste optie. Het kost alleen wat tijd. Grootste probleem bij zelf maken is alleen dat je website er meestal niet zo goed eruit ziet. Dit zal over het algemeen omzet kosten.

Ga je wel zelf aan de slag, en je hebt geen ontwerp achtergrond, zoek dan een mooi thema op. Er bestaan legio gratis thema’s en en bestaan betaalde thema’s.

Het voordeel van zo’n thema is, dat je niet hoeft na te denken over de layout. Je vernadert de teksten en de plaatjes. En binnen een dag kun je dan al iets toonbaars hebben staan.

Hoewel een gratis thema goed kan werken, is dit niet altijd de gemakkelijkste route. Een goed gratis thema is bijvoorbeeld Astra en Blocksy.

Naast een gratis thema kun je ook voor een betaald thema kiezen. Prijzen variëren tussen de 50 euro en 300 euro.

Als je zelf een wordpress website wilt maken, kun je dus rekenen op een minimale investering van €65 tot €345 per jaar, exclusief btw. Dit is een schatting op basis van de gemiddelde prijzen van de volgende aanbieders :

DomeinnaamHostingpakket, incl. SSLWordPress themaTotale kosten eerste jaar
€5€5 per maandGratis€65
€5€10 per maand€50 eenmalig€175
€5€20 per maand€100 eenmalig€345

Zelf het WordPress onderhoud doen

Als je zelf een WordPress website hebt gemaakt, ben je nog niet klaar. Je moet ook regelmatig je website onderhouden, om te zorgen dat hij goed blijft werken, veilig blijft en up-to-date blijft.

De achterkant van WordPress, het gebruikte thema en de geinstallleerde plugins zijn allemaal in de server taal PHP geschreven. Deze taal ontwikkelt zich zodat deze sneller en veiliger wordt. De software die deze taal als basis heeft moet op zijn minst de taal bijhouden. Dit betekent dat oude functies vervangen moeten worden.

Hiernaast ontwikkelen WordPress, plugins en thema’s zichzelf ook. Ze krijgen nieuwe functies, of ze moeten ontdekte veiligheidslekken dichten. Dit komt allemaal tot uiting in de updates.

Voordat je een update doorvoert moet je een backup maken. Sommige van de hostingpartijen kunnen dit automatisch regelen of je kunt hier een plugin voor installeren.

Soms gaat een update fout. De website is dan bijvoorbeeld wit en niet meer toegankelijk. Of er staat vanalles scheef. In dit geval kun je dus de backup terugzetten. Of je zoekt uit in de bestanden op de server uit wie of wat de fout veroorzaakt.

De kosten voor het zelf onderhouden van je WordPress website zijn moeilijk te berekenen, omdat ze afhankelijk zijn van de frequentie, de complexiteit en de duur van de onderhoudstaken. Ik reken daar 20 minuten per maand voor. Maar als een een update verkeerd loopt dan kan het gauw een uur tot enkele uren duren voordat je weet wat er verkeerd ging en je website weer live staat.

Een webdesigner inhuren

Als je een bedrijf bent en je hebt een klein budget dan kun je beter een webdesigner inhuren. Een webdesigner is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en optimaliseren van websites. Een webdesigner kan je helpen met het kiezen van een domeinnaam, een hosting pakket en een wordpress thema, en kan je website op maat maken naar je wensen en doelen. Een webdesigner kan ook je website onderhouden, of je leren hoe je dat zelf kunt doen.

De kosten voor het inhuren van een webdesigner variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit, de ervaring, de portfolio, de service en de reputatie van de webdesigner.

Een indicatie is dat je tussen de €850 en €2.500 eenmalig betaalt voor het laten maken van een WordPress website. Deze website is dan op maat. Dus ontworpen naar de behoefte van je bedrijf. Zelf gebruik ik de tools Elementor Pro of Bricksbuilder voor de uitwerking van de website. Vaak aangevuld met Jetengine en een betaalde plugin voor de beveiliging.

En tussen de €10 en €100 per maand voor het laten onderhouden van je website. Dit is een schatting op basis van de gemiddelde prijzen van de prijzen die ik hoor van andere klanten en die welke in de verschillende advertenties te zien zijn.

De prijsverschillen omdat er in de 850 euro bijvoorbeeld verwacht wordt dat je zelf nog steeds de teksten en foto’s aanlevert. Maar ook zitten er nu nog niet veel extra functionaliteit in de website verwerkt zoals bijvoorbeeld een webshop.

WebdesignerKosten voor het laten maken van een wordpress websiteKosten voor het laten onderhouden van een wordpress website
Webdesigner A€850€10 per maand
Webdesigner B€2000 (incl.webshop)€50 per maand (incl. hosting)
Webdesigner C€3000 (incl. tekst)€250 per maand (incl. hosting)

Een tekstschrijver inhuren

Als je een website laat ontwikkelen dan heb je teksten nodig. Je hebt goede teksten nodig om je bezoekers te informeren, te overtuigen en te activeren.

Goede teksten zijn niet alleen duidelijk, relevant en aantrekkelijk, maar ook zoekmachinevriendelijk, zodat je website beter gevonden wordt door potentiële klanten.

Het schrijven van goede teksten is een vak apart, waar je veel tijd, kennis en creativiteit voor nodig hebt.

Als je zelf geen tijd, zin of kennis hebt om goede teksten te schrijven voor je wordpress website, kun je een tekstschrijver inhuren. Een tekstschrijver is een professional die gespecialiseerd is in het schrijven van teksten voor verschillende doeleinden, doelgroepen en media. Een tekstschrijver kan je helpen met het schrijven van teksten voor je homepage, je over ons pagina, je diensten pagina, je blogartikelen, je nieuwsbrieven, je social media posts, etc.

De kosten voor het inhuren van een tekstschrijver variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit, de ervaring, de portfolio, de service en de reputatie van de tekstschrijver.

Een indicatie voor een bladzijde is ergens vanaf 150 euro per bladzijde. Veel zal afhangen van het onderzoek wat de tekstschrijver zal moeten verrichten. Voor een bladzijde worden ongeveer 500 woorden gebruikt.

Ook kun je een tekstschrijver inhuren voor het editten. Je kunt bijvoorbeeld een stuk schrijven. De webdesigner hakt dee in stukjes en verdeelt de tekst in het ontwerp. De tekstschrijver zorgt ervoor dat alles goed leesbaar wordt.

Een grafisch creator inhuren

Ik wordt vaak door een grafische man ingehuurd. Hij maakt het ontwerp inclusief het aanleveren van alle visuals. En de webdesigner krijgt meer de functie van website ontwikkelaar en zorgt dat alles goed op de desktop en mobiel te zien is.

Natuurlijk worden alle functionaliteiten ook door de webdesigner toegevoegd. Een grafische vormgever denkt veelal vanuit het ontwerp. Hoe mooier hoe beter. Een webdesigner kijkt of dit ook mogelijk is.

Zelf denk ik dat de website altijd mooier wordt als een illustrator het ontwerp heeft gemaakt. Ze zijn goed in het maken van mooie visuals en in het conbineren met een gekozen font.

Je boodschap zal onderscheidender worden met behulp van een grafische vormgever. Vaak worden ze ingeschakeld voor logo’s, huisstijl en folders. Dus uiteindelijk kom je er dus toch mee in aanraking.

Mooie afbeeldingen zijn niet alleen esthetisch, maar ook functioneel, zodat ze de aandacht, de interesse en de actie van je bezoekers stimuleren.

De kosten voor het inhuren van een grafisch vormgever varieert sterk. Het maken van een logo / huisstijl zit in de range van 1000 tot 3000 euro.

Een fotograaf inhuren

Een fotograaf inhuren om bepaalde zaken mooi te fotograferen is soms een goed idee. Stel dat je hotel hebt. Dan moeten de kamer er zo mooi mogelijk uitkomen op je website. Veelal heb e daar een groothoeklens voor nodig. Ook heb je oog voor detail nodig zoals licht inval en rust.

Landschappen kun je ook het best door een fotograaf laten vastleggen. Heb je een webshop dan zijn ook de foto’s redelijk cruciaal voor de verkoop.

Vaak rekent de fotograaf voor een project. En voor de meeste projecten ben je al gauw een uur tot enkele uren bezig. Als een pasfoto ongeveer 12 euro kost dan zal het fotograferen van een product ook zo iets moeten zijn. Wil je echter een fotograaf mensen laten fotograferen voor je hotel dan kun je rekenen op minmaal 300 euro.

Veel zal afhankelijk zijn van de sfeer die je wilt uitstralen op je website. Dat moet eerst duidelijk zijn voordat je de fotograaf inhuurt.

Een video laten maken voor je website

Soms zijn bewegende beelden mooi. Je kunt ze als achtergrond gebruiken. Om een product van alle kanten laten zien. Of de werking van bijvoorbeeld een app in een minuutje uitleggen.

Een korte achtergrond video is meestal maximaal 10 seconde. Net zoals een ronddraaiend product. Video kost nou eenmaal veel dataverkeer. En ondanks dat het visueel misschien heel mooi is, geef het dataverkeer wel beperkingen aan je webhosting.

Duurdere hosting pakketten kijken niet alleen naar het opslaggeheugen maar ook naar het gebruikte dataverkeer. Je kunt dit beteugelen door je video’s bijvoorbeeld op Vimeo op te slaan. YouTube is meestal geen goed plan vanwege de cookies.

Website laten maken kosten zijn afhankelijk van het aantal diensten

Afhankelijk van je budget kun je meer en minder diensten inhuren. Als webdesigner werk ik ook vaak samen met andere partijen. Dit in overleg met de klant.

Zelf ben ik een webdesigner. Ik heb de voorkeur om open te zijn. Zo staan de kosten om een WordPress website door mij te laten maken staan op deze bladzijde: website laten maken.

Hou er rekening mee, dat een gratis overleg altijd nodig is om de voorkeuren en eisen in kaart te brengen. Daarna geef ik een offerte waar je rustig over na mag denken.

Ben je op zoek naar een webshop dan zit daar meer werk in. Zo is er een pagina voor alle producten, een product pagina, een categorie pagina, aan account pagina, een afreken pagina, een pagina voor het versturen. Vaak is er nog een filter nodig. Moeten de emails nog aangepast worden. Of wil je dat er automatisch een factuur wordt verstuurd. En natuurlijk moet de betaling nog ingesteld worden. Vaak is hierdoor ook veel meer overleg nodig. Je kunt de kosten op deze pagina vinden: webshop laten maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Picture of Gilles van der Meij

Gilles van der Meij

Mijn naam is Gilles. Ik ben eigenaar van het WordPress ontwerp kantoor in hartje Delft. Ik maak nieuwe bedrijf websites. Maak je liever zelf je website? Ik geef een online WordPress cursus

De laatste blogs

WordPress website laten maken kosten

WordPress website laten maken kosten

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte tool om een website te maken. Door het gebruiksgemak is zo populair geworden. Maar hoeveel kost het nu om een WordPress website te laten maken? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het doel, de functionaliteit, het design, de inhoud en het onderhoud van de website. In dit artikel

Lees verder »
cookies

Cookies, hoe en wat

Vandaag las ik dat nog steeds bijna alle politieke partijen ongewenste cookies op hun websites gebruiken. Vreemd omdat ze zelf de AVG wetgeving hebben geschreven. De wetgeving maakt verschil in gebruik van de cookies met de verschillende doelen. De wetgeving zegt grofweg dat cookies die nodig zijn om je website te laten werken mogen. Wat

Lees verder »
Wordpress als CMS wereldleider

CMS of HML website?

De onderstaande tabel is een samenvatting van de tabel op de pagina w3tech Deze tabel lijkt duidelijk zien dat WordPress de wereld leider in elk type websites is met 43%. None zijn websites zonder CMS. Dus als je dat vertaalt dan is WordPress met 63% marktleider in de CMS (content management systemen). En het lijkt

Lees verder »
Scroll naar boven

WP Cursus online

Bekijk 4 gratis video’s van de online WordPress cursus.

In de cursus zet je een WordPress website op met gratis tools.