WordPress FAQ

Vragen over WordPress

Een CMS staat voor Content Management Systeem. Het is er op gericht om veel berichten te genereren op een overzichtelijke manier.

Veelal is dit handig voor een blog waar je verschillende categorieën aanmaakt. Een blog is de manier om aan Content Marketing te doen. Je zou WordPress in dit geval ook een Content Marketing Systeem kunnen noemen.

Doordat WordPress ingericht is als een CMS wordt deze ook vaak gebruikt als een webshop. Daar waar je veel product categorieën en product tags  gebruikt.

WordPress is een systeem dat met verschillende blokken een website maakt. Als je een blok met een lego steentje vergelijkt. Dan is de uiteindelijke website dus  te vergelijken met die mooie auto die je met lego kunt maken.

Al die lego blokjes zijn geschreven in een taal die PHP is. PHP is een vrij toegankelijke taal.

Dit blok systeem (de zogenaamde legoblokjes dus) wordt in verschillende CMS’en gebruikt (bekendste voorbeelden zijn WordPress, Joomla en Magento)

WordPress is hierbij het blokjes systeem dat bedacht is door Matt Mullenweg en zijn bedrijf Automattic. Zij zijn de grote motor achter WordPress.

Het bedrijf Automattic zelf maakt geld met wordPress.com. Je kunt op dit platform een gratis blog starten. Als je echter een eigen domeinnaam wilt dan betaal je een bepaald bedrag. Wil je nog meer uitbreidingen dan kan dat ook. Echter het systeem is altijd zwaar gecontroleerd en zal daardoor altijd matig flexibel zijn.

Automattic heeft echter ook het WordPress systeem gratis aangeboden via WordPress.org. Met deze org versie ben je veel flexibeler dan de com versie. Je kunt hiermee ontwerpen wat je wilt. Bijna elk bedrijf heeft zijn website met deze org versie gebouwd. 

Omdat het systeem van Automattic zo succesvol is worden er ook andere bedrijven zoals Wix bedacht. 

WordPress is super SEO vriendelijk.

Er zijn verschillende SEO plugins voor (betaald of gratis). Zo’n plugin vertelt je precies wat je moet doen om beter gevonden te worden. 

Door deze SEO plugin maakt jouw website een veel grotere kans om beter gevonden te worden dan een website met  een handgeschreven CMS of een statische website met Bootstrap. 

Daarmee is WordPress dus niet alleen goedkoper in de aanschaf maar geeft je nog meer klanten ook.

 

Jazeker. WordPress is zeer geschikt om pagina’s toe te voegen. Als eenmaal de templates zijn gemaakt, kun je deze hergebruiken voor nieuwe pagina’s. Zo weet je zeker dat ook deze mooi worden. 

In het dashboard ga je naar de tab pagina’s en daar druk je op nieuw. 

Veranderingen aan het menu is met een paar klikken klaar. En kan altijd doorgevoerd worden. Zorg wel dat je dit beperkt tot de meest belangrijkste diensten. Anders stap je over op een mega menu. Het opzetten hiervan kost wel wat tijd maar daarna spreekt het voor zich.

Jazeker. Je hebt in WordPress verschillende plugins die een contactformulier voor je kunnen maken. 

Een contact formulier is zelfs zo gewoon dat ook page builders deze functionaliteit al in zich hebben. 

Vragen over Hosting

Momenteel werk ik met 4 verschillende hostingpartijen. Elk komt met hun eigen prijs en voordelen. De goedkoopste is Vimexx.  Vimexx is goed voor de zzp’er met een kleine website.  Wil je een snellere website dan heb ik WPMU hosting of Google cloud hosting. Beide zijn wel duurder

Het SSL certificaat (deze verzorgt het https) is gratis bij deze partijen.

Hosting is een computer ruimte waar jouw website op staat. Deze computer staat dan 24/7 aan. Het grote verschil met je computer internet thuis is dat hun upload snelheid snel is terwijl je thuis altijd gebonden bent aan een lage upload snelheid.

Een SSL certificaat verzorgt de versleuteling (encryptie) tussen de server waar je website staat en de computer van je klant. Door deze versleuteling kan er tijdens de data transport niet worden ingebroken door bijv. hackers.

Dit is vooral belangrijk als je persoonlijke data gaat versturen. Dus bij betalingen maar ook bij het versturen van gegevens. Bijvoorbeeld het opsturen van een ingevuld formulier.

Je krijgt met een SSL certificaat dus een slotje voor je naam in de browserbalk. (ook wel gezien als https:// dus http met de extra s)

Veel hostingpartijen geven dit certificaat gratis via Let’s enscrypt. 

De server ( computer ) van de hostingpartij moet zo dicht mogelijk bij je klant staan. Zit je klant in Nederland dan moeten de servers zich dus ook in Nederland bevinden. Zitten je klanten in Amerika, dan moet de server dus daar staan.

Heb je bijv. een hosting partij die de servers in Duitsland heeft staan, dan is beïnvloed dit ten eerste de snelheid van je website en ten tweede schijnt het slechter te zijn voor je SEO.  Google verwacht namelijk dat je de website zo dicht mogelijk bij de klant laat draaien. En niet in een ander land ( dit tweede punt is natuurlijk discutabel omdat niemand weet hoe Google de ranking bepaalt).

Dit is afhankelijk van het hosting pakket kiest. Duurdere hosting geven meestal geen email hosting gratis. Je moet dan een apart email hosting aanschaffen. Gelukkig kun je dit gewoon aan lekaar koppelen via DNS.

Bij goedkope hosting pakketten zoals Vimexx kun je meestal gemakkelijk een e-mailadres aanmaken.   

Het WordPress programma bestaat uit heel veel bestanden. Deze zijn geschreven in de server (=computer) taal PHP. Dit zijn de files. Ook de foto’s en video’s kunt je vinden in deze bestanden.

WordPress werkt ook met een databestand. Hier staat alles wat jij ooit hebt ingetypt. Dus alle teksten voor je pagina’s en berichten. Maar ook alle inloggegevens. Alle instellingen voor de plugins. Alle meta gegevens voor je SEO. En a zo maar door. Ook deze tekst staat in een databestand. De achtergrond kleur van deze tekst staat dan weer in een css file. En wel in de bestanden.

Per WordPress website heb je maar 1 databank nodig.

Een kleine WordPress website heeft aan ongeveer 400MB genoeg. Maar omdat je ook een backup wilt maken die op je host staat en ook nog wat wilt mailen. Heb je al gauw 2 GB nodig. 

De meeste mensen hebben dit niet nodig. Maar je kunt bijvoorbeeld meijwebdesign.nl als hoofddomein hebben. Deze is vastgelegd en niemand anders kan deze bestellen. Je email adres hangt hier aan vast. Maar je kunt hier ook subdomein aan vasthangen. Bijvoorbeeld: en.meijwebdesign.nl (voor een Engelse website) of set.meijwebdesign.nl ( voor specifieke seo klanten) of leren.meijwebdesig.nl (voor bijv. de verkoop van een cursus). Op al deze subdomeinen kun je een aparte website zetten. Of je kunt dot met een multisite regelen.

Een domein naam is erg persoonlijk en het vertegenwoordigt je bedrijf. Een korte naam die makkelijk te onthouden is, heeft vaak de voorkeur. Gewoon je bedrijfsnaam is natuurlijk het beste. Qua SEO aspect maakt het niets uit. Alleen je klant moet de naam kunnen onthouden.

Waar je verder op moet letten:

  • Zijn je klanten alleen in Nederland dan volstaat de extentie .nl
  • Zijn je klanten wereldwijd dan heb je de extensie .com of .eu nodig
  • Nu zijn er veel nieuwe extenties op de markt gekomen, maar of dat nu echt vriendelijk is voor de zoekmachine is mij niet duidelijk
  • De gekozen naam eerst even testen in Google om te zien of je veel concurrentie hebt die op die naam lijken ( bijvoorbeeld een bedrijf uit Engeland met dezelfde naam maar eindigend op een andere extentie )
  • De gekozen naam even checken in YouTube, Google plus, Facebook en gmail. Het zou mooi zijn als je dezelfde naam overal kunt gebruiken.
  • De meeste hosting bedrijven hebben een zoekfunctie om te zien of de gekozen naam nog beschikbaar is
  • Je kunt de naam bij je eigen hosting bedrijf vastleggen. Sommige geven een korting op de naam het eerste jaar
  • Afhankelijk van de extensie en het hostingbedrijf kost een naam tussen de 3 en 18 euro per jaar

Vragen over diensten

Ja alles zit erop en eraan. Je homepagina / je service pagina’s en je contact pagina. Verder gebruik ik een SEO plugin om je website alvast goed zichtbaar te maken. Ook kun je kiezen voor een JSON script die Google vertelt waar je bedrijf zit en hoeveel reviews je al hebt.

Daarnaast installeer ik een security plugin om je website veiliger te maken.

Ja natuurlijk. Na oplevering krijg je de inloggevens van een beheerder. 

Ik werk met professionele thema’s. Dit zijn betaalde thema’s waar een levenslange update door de leverancier op zit. Dit is dus een betere keus dan zo maar een gratis thema kiezen omdat je dan niet zeker bent van de toekomstige updates. Krijg je geen updates dan doet je website het over een paar jaar niet meer of je wordt gehackt. Naast de professionele thema’s heb je ook de keuze voor de Elementor plugin.  Ik bouw je website dan helemaal op maat voor je op. De mogelijkheden staan op deze pagina beschreven

Ik host websites bij 2 soorten hostingpartijen. De shared hosting en de snelle hosting met eigen IP. Je kunt ook met je eigen hostingpartij aankomen. Dan zet ik je nieuwe website daar op je domeinnaam

Ja natuurlijk kun je een onderhoudscontract bij me afnemen. Naast het onderhoud krijg je ook nog wat pro plugins cadeau. Je kunt op deze pagina er alles over lezen

Nee, je ben vrij om dit helemaal zelf te regelen. Natuurlijk krijg je wel wat extra’s als je wel voor een onderhoudscontract kiest.

Natuurlijk!  Je kunt me altijd bellen, een what’s app of een email sturen. Verder werk ik vanuit een kantoor in de binnenstad van Delft. Bij vragen kun je altijd even langswippen.

Ja natuurlijk. Ik ben per uur in te huren. Ik kan een gekocht thema voor je instellen, een plugin voor je instellen. Je gehackte website schoonvegen. Bijna alles wat met je WordPress website te maken heeft, kan ik voor je oplossen.

Scroll naar boven