???????????????????????????????????

WordPress Website Vragen

 & Antwoorden

???????????????????????????????????

Vragen over Meij Webdesign

Krijg ik een complete WordPress website?

Ja! Alles zit erop en eraan.

Wat voor WordPress thema gebruik je?

Ik heb 2 professionele thema’s. Elk met gratis levenslange updates. Je kunt kiezen welke van de 2 je het beste bevalt. De prijs zit al in het pakket of offerte verwerkt.

 1. thema DIVI. Dit is het meest uitgebreide thema en kun je elke pagina in je browser opbouwen, teksten bewerken en foto’s plaatsen. Op dit moment mijn favoriet
 2. Alle thema’s van StudioPress. Dit is een vaste opbouw van de hoofdpagina. De rest van de pagina’s zijn simplistisch.

Als je zelf een ander thema wilt gebruiken, dan is dat ook prima. Ik heb al in heel veel thema’s gewerkt. Je zult dan wel zelf dat thema moeten aanschaffen. Ook kunnen er jaarlijks terugkerende kosten aan verbonden zijn.

Host je ook mijn website?
Ik host geen websites. Dat betekent dat je niet afhankelijk van mij bent. Mijn websites draaien bij Vimexx. Ze hebben hostingpakketten vanaf €0,50 per maand. Vaak is je eerste domeinnaam gratis of kost je heel weinig
Lever je ook onderhoud van mijn website?

Onderhoud van WordPress websites is niet ingewikkeld. Je kunt kiezen. Ik leer het je. Of je neemt een maandelijks abonnement. 

Ben je ook op zaterdag bereikbaar?

Natuurlijk!  Je kunt me altijd bellen, een what’s app of een email sturen.

Help je ook bij bestaande WordPress websites?

Ja natuurlijk. Ik ben per uur te huren. Ik kan een gekcht thema voor je instellen, een plugin voor je instellen. Je gehackte website schoonvegen. Bijna alles wat met je WordPress website te maken heeft kan ik voor je oplossen.

Als je begint met WordPress website

Wat is het voordeel van WordPress?
WordPress is makkelijk in gebruik. Als het eenmaal opgezet is, kun je makkelijk onbeperkt bladzijden toevoegen.

Veranderingen aan bijvoorbeeld het menu, is met een paar klikken klaar. Dit in tegenstelling van een statische website. Bij elke verandering aan een menu, moet je dit op elke pagina met de hand door voeren. WordPress is dus minder arbeidsintensief en daardoor kun je als webdesigner deze websites ook goedkoper aanbieden.

WordPress is een Content Management Systeem. Het is erop gericht om content te beheren op een makkelijke manier.

WordPress is makkelijk uit te breiden met een contact pagina of een webshop.

WordPress is makkelijker te optimaliseren voor de zoekmachine zoals Google. De kans is dus groot dat je hoger met een WordPress website scoort dan met een hand gecodeerde website.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en de WordPress.org die jij gebruikt?

De oprichter van WordPress.com heeft WordPress ontwikkeld. Dit programma is gratis ter beschikking gesteld. Ontwikkelaars van WordPress.com helpen hier nog steed aan mee.

WordPress.com is de marketing website van de ontwikkelaar. Je kunt daar een gratis blog neerzetten. Maar je bent erg beperkt in wat je kunt doen met je website. Zo zijn alle thema’s en plugin’s gereguleerd door het platform.

Bij WordPress.org ben je vrij om het programma te gebruiken. Je moet nu echter wel een domeinnaam en hostingpartij aanschaffen.  

Bij beide moet je echter de website nog steeds zelf inrichten. Als webdesigner kan ik je bij beide helpen. Ik denk echter dat de WordPress.org een goedkopere variant is dan de WordPress.com. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook een webshop mee bouwen. 

Wat heb je nodig voor een WordPress website?
 1. Domeinnaam, vanaf €4,- per jaar
 2. Hostingpartij, vanaf €0,50 per maand
 3. WordPress, gratis
 4. WordPress thema, gratis of betaald
 5. WordPress plugin’s, gratis of betaald

Wat is Hosting en waar let je op

Welke hosting partij gebruik je zelf?

Ik gebruik sinds 2016 hosting bedrijf Vimexx Hiervoor heb ik 2 andere hosting partijen gebruikt. Verder zie ik bij klanten ook de verschillende hostingpartijen voorbij komen. 

Vimexx heeft een snel en goed support team 

Voordeel is dat de servers van Vimexx gebruik maken van SSD geheugen, dus 6-20 keer sneller dan normale hosting bedrijven.

Het SSL certificaat is gratis.

Ze hebben een goedkopere variant van 0,45 euro per maand als je slecht 1 website hebt.

Je krijgt standaard meer opslagruimte. Wat makkelijk is als je af en toe een back-up maakt. Ook foto’s en video’s gebruiken veel van je opslagruimte.

Vaak geven ze het 1ste jaar een domein naam voor 1 euro, waardoor je opstart hosting / domein kosten heel laag worden.

Wat is een hostingpartij?

Een hosting bedrijf heeft servers en op 1 van die servers huur je wat geheugen.

In principe kun je van je eigen computer een server maken. Je gaat dan zelf je website hosten. Hier zitten echter zoveel technische aspecten aan, dat dit voornamelijk voor de hobbyist is weggelegd. En die specialisten verhuren dan mettertijd wat ruimte aan anderen en worden een hosting bedrijf.

In de hosting business heb je veel re-sellers. Deze her-verkopers zijn eigenlijk tussen personen tussen jou en het hostingbedrijf. Het grote nadeel is dat elke keer je een vraag hebt deze twee stappen nodig heeft voor een antwoord. Veel web ontwikkelaars doen dit. Een pakket via een re-seller zou ik altijd afraden. De support is namelijk een stuk slechter en ten tweede ben je duurder uit.

Dus dan maar onderzoek doen naar een echt hosting bedrijf. Wel in Nederland zijn er genoeg en waarschijnlijk is dit wel het eerste punt.

Waar moeten de computers van de hosting staan?
Een hostingpartij maakt gebruikt van computers. Dit zijn de servers.

De server moet zo dicht mogelijk bij je klanten staan.

Hij lijkt zo logisch. Een website die op een server in de USA staat zal er langer over doen om je website te laten zien in de computer van je klant dan een website die op een server in Nederland staat.

Je browser in je computer, zoals b.v. Explorer, Chrome of Safari zal vershillende keren met de server van het hosting bedrijf moeten communiceren voordat alle files gedownload zijn. Soms wel 20 keer. Hierdoor is de afstand dus van cruciaal belang.

Denk maar aan een kabel die in de oceaan ligt en waardoor de verbinding verloopt. Het is logisch dat er bij 4000 kilometer wel wat meer vertraging is dan bij 100 kilometer. Zeker als dit 20 keer gebeurt.

Een trage website is niet leuk voor je bezoeker. Ook Google vindt het niet leuk en daarom is dit een puntje voor je zoekmachine optimalisatie.

Heb je een internationaal bedrijf met je klanten wereld wijd, dan kun je ook hosting bedrijven vinden die wereld wijd steunpunten heeft voor je website. Een goed voorbeeld hiervan is SiteGround.

Voor de meeste ondernemers in Nederland geldt echter dat hun klanten om de hoek wonen. Zoek dus een hosting partij met de servers in Nederland. Vimexx is hier een goed voorbeeld van.

HTTP of HTTPS?

HTTPS zorgt voor beveiliging van de gegevens die over het internet worden gestuurd.

Met de HTTPS wordt de boodschap die je klant verstuurd vanaf zijn computer naar de de server versleuteld. Hierdoor kunnen de gegevens van je klant die de door de kabels gaan niet worden onderschept of gelezen.

Voor een HTTPS heb je een SSL certificaat nodig. De kosten van een SSL certificaat starten vanaf ongeveer 0 euro /per jaar (dit is zo bij Vimexx) Veel hosting partijen gebruiken echter andere certificaten en vragen dan een bedrag hiervoor.

De SSL certificaten hebben een grote variatie in prijs. De prijsverschillen in het certificaat zitten niet in de encryptie maar in het verifiëren van eigenaar.

Dit heb je eigenlijk niet nodig omdat dit in Nederland ook door de KvK wordt gedaan.

Toch zijn er bedrijven die voor de groene balk kiezen. Deze valt natuurlijk op en kan door je klant als nog betrouwbaarder aangemerkt worden.

Hier zijn heel veel verschillende prijsklassen in en de informatie is wat chaotisch. De prijzen lopen tussen de 10 en 1000 euro per jaar.

De website sslcertificaten.nl  heeft een makkelijke wizard.

Zelf volg ik bedrijven als Google en die heeft geen groene balk. Google geeft prioriteit aan HTTPS pagina’s dus betere ranking in zoek resultaten.

Een aparte IP adres?
Vroeger had je eigen IP adres nodig als je een SSL certificaat aanschafte. Dit is niet meer zo.

De meeste bedrijven gebruiken dus geen eigen IP adres

Hoeveel domein namen wil je gebruiken?

Bij de hosting bedrijven kun je kiezen voor een pakket met 1 domeinnaam of met 5 of met oneindig.

De meeste mensen zullen natuurlijk met 1 domein naam al meer dan voldoende hebben.

Ook de sub domeinen worden vaak apart aangeduid in de verschillende pakketten. Sub domeinen worden nog vaak door grotere sites gebruikt dus 2 subdomeinen tot je beschikking kan geen kwaad.

Op een sub domein kun je bijvoorbeeld de Engelse variant van je website zetten. Of je zet er bijvoorbeeld een heel andere website op het subdomein.

Hoeveel websites met domeinnaam heb je?

Bij de hosting bedrijven is hier veel verschil in de verschillende pakketten.Dit kan variëren van 1 tot 5 domeinnamen tot oneindig.

De meeste ondernemers zullen natuurlijk met 1 domein naam al meer dan voldoende hebben.

Ook de sub domeinen worden vaak apart aangeduid in de verschillende pakketten. Sub domeinen worden nog vaak door grotere sites gebruikt dus 2 subdomeinen tot je beschikking kan geen kwaad. Op een sub domein kun je bijvoorbeeld de Engelse variant zetten. Of je zet er bijvoorbeeld documenten die moet meteen gevonden mogen worden.

Hoeveel MySQL data banken heb je nodig?

Dit hangt van je domein namen af. Heb je bijvoorbeeld 5 domein namen, dan wil je voor elke naam een eigen MySQL bank.

Een WordPress site slaat bijvoorbeeld al hun pagina’s op in de MySQL bank. Maar ook de data van je klanten worden hier opgeslagen. Deze data bank is dus het hart van je website en soms bedrijf.

Een regelmatige back-up van deze databank is dus een vereiste.

Hoeveel sub-domeinen heb je nodig?

Bij een subdomein staat er een naam dan een punt en dan je eigenlijke domein dus b.v. https://seo.meijwebdesign.nl

Hierbij is “seo”  een subdomein van het hoofddomein “meijwebdesign.nl”.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Met een kleine website is 100 MB als start geheugen al genoeg. Aangezien je alleen getypte data en wat foto’s kwijt wilt.

Als je video’s wilt gaan opslaan dan moet je rekening houden met 100MB voor 5 minuten video. In dat geval heb je dus veel ruimte nodig. De meeste bedrijven gebruiken voor de promotie video’s natuurlijk een site als YouTube of Videmeo. Dit kost dan geen hosting geheugen, geeft je links naar je site en YouTube is ook nog eens een grote zoekmachine.

De hosting bedrijven verschillen hier heel erg in. Voor een beginnende website zou ik 1 GB als minimum aanhouden al zou je voor het eerste jaar waarschijnlijk genoeg hebben aan 500MB. 

Wat vergeten wordt is dat een back-up plugin je website in principe groter maakt. 

Ook je email verkeer kan een belangrijk deel zijn. Email gebruikt namelijk hetzelfde geheugen. Ontvang je veel foto’s? Dan zul je snel aan je maximale geheugen zitten.

 

Hoeveel bandbreedte heb je nodig?

Ook hier geldt dat je voor een beginnende site niet veel nodig hebt. En mocht je onverhoopt toch meer nodig hebben, dan heb je het geluk van een goed lopende site met veel bezoekers.

Als je genoeg bezoekers om kunt zetten in klanten dan is een upgrade van je hostingpakket zo geregeld.

Hoeveel FTP's heb je nodig?

FTP is een protocol om je computer met je server te laten communiceren. Je kunt via dit protocol documenten gemakkelijk, overzichtelijk en snel heen en weer uploaden en downloaden.

Met 1 FTP heb je voorlopig voldoende. 

Heb je extra applicaties nodig?
Waarschijnlijk wel. Het is handig om al deze installatie met 1 klik. Maar in principe kun je de WordPress ook met de FTP uploaden.

Dit handmatige uploaden is echter dusdanig ingewikkeld dat dit niet geschikt is voor de beginner.

Windows of Linux besturing systeem?

Doordat een WordPress site gebruik maakt van PHP en een database mySQL is een Linux webhosting pakket de voor de hand liggende keuze.

Een Windows hosting pakket kan niet voor een WordPress site worden gebruikt, is duurder en heb je alleen nodig als je bijvoorbeeld een Access database gebruikt.

FTP toegang, HTML en JavaScript wordt zowel door Windows als door Linux ondersteund.

WordPress is geschreven in PHP

Persoonlijk denk ik niet dat er nog hostingbedrijven zijn die geen PHP in hun pakket hebben. 

Hoewel sommige hosting bedrijven schrijven dat hun servers gespecialiseerd zijn in WordPress, lijkt dit meer een marketing verhaal dan een technische. Bij sommige hosting bedrijven betaal je zelfs meer als je een WordPress pakket neemt. Ook dit lijkt veel op een marketing sprookje aangezien een gewone website ook PHP elementen zal hebben om interactief met de klant te kunnen zijn.

Snelheid van je server

Hosting bedrijven geven hier geen cijfers over. Het zal wel net zoiets als met je normale computer zijn.

De nieuwste en duurste is vaak ook de snelste. Daarnaast is eeen hosting met SSD schijven altijd sneller dan eentje met een normale harde schijf.

Algemene website ontwerp vragen

Hoe kies je een domein naam

Een domein naam is erg persoonlijk en het vertegenwoordigt je bedrijf. Een korte naam die makkelijk te onthouden is, heeft vaak de voorkeur. Gewoon je bedrijfsnaam is natuurlijk het beste. Qua SEO aspect maakt het niets uit. Alleen je klant moet de naam kunnen onthouden.

Waar je verder op moet letten:

 • Zijn je klanten alleen in Nederland dan volstaat de extentie .nl
 • Zijn je klanten wereldwijd dan heb je de extensie .com of .eu nodig
 • Nu zijn er veel nieuwe extenties op de markt gekomen, maar of dat nu echt vriendelijk is voor de zoekmachine is mij niet duidelijk
 • De gekozen naam eerst even testen in Google om te zien of je veel concurrentie hebt die op die naam lijken ( bijvoorbeeld een bedrijf uit Engeland met dezelfde naam maar eindigend op een andere extentie )
 • De gekozen naam even checken in YouTube, Google plus, Facebook en gmail. Het zou mooi zijn als je dezelfde naam overal kunt gebruiken.
 • De meeste hosting bedrijven hebben een zoekfunctie om te zien of de gekozen naam nog beschikbaar is
 • Je kunt de naam bij je eigen hosting bedrijf vastleggen. Sommige geven een korting op de naam het eerste jaar
 • Afhankelijk van de extensie kost een naam tussen de 10 en 18 euro per jaar
Wel of geen WordPress als website programma kiezen?

WordPress is een open source programma geschreven met PHP, HTML5 en CSS3.

Het is ooit eens ontwikkelt voor de blogger en is voor de blogger nog steeds de no.1 programma wereldwijd. Sinds enkele jaren is het zover doorontwikkeld dat het tegenwoordig voor bijna elk bedrijf gebruikt kan worden.

Tegenwoordig met zoveel concurrentie op de web is een blog voor elk bedrijf een must uit marketing en SEO oogpunt. Ieder bedrijf die maar weinig woorden besteden aan hun website laat een grote mogelijkheid van promotie liggen.

Elke blog pagina wordt namelijk gebruikt om je kennis te etaleren, dit geeft je autoriteit bij de klant. In elke pagina kun je andere woorden als hoofdthema gebruiken, zodat je website hoger komt voor meerdere zoektermen.Dus wat zijn dan de pluspunten van WordPress:

Gratis programma die makkelijk te gebruiken is

Je kunt WordPress alleen toevoegen als blog of als hoofd website

Het maken van nieuwe pagina’s is gemakkelijk

Toevoegen van video uit b.v. YouTube is simpel

Het wisselen van Thema’s is makkelijk

Vele gratis plugins beschikbaar

Een thema kopen of ontwikkelen?

De UX trend is dat alleen bureau’s een thema ontwikkelen en deze dan verkopen. De reden is vrij simpel: voor een thema heb je een artiest en een codeerder nodig. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de laatste SEO en veiligheids technieken. Gezin het aantal uren dat hierin gaat zitten is het kopen van een thema door een klant de beste keus.De klant betaalt nu niet meer de honderd manuur, maar slecht 1 of 2 manuren. Dus de klant krijgt een goed door ontwikkelt en getest thema voor een laag bedrag, terwijl de ontwikkelaar er ook winst op kan maken door er veel te verkopen. Een win-win situatie dusAl ben ik van mening dat een gratis Thema van WordPress mogelijk voor de eerste paar maanden te gebruiken is, denk  ik dat een professioneel ontwerp van een bureau vele malen beter overkomt. Zeker als je weet dat een ontwerp nog geen honderd euro kost, kan dit al bijna geen drempel meer zijn.

Elk professioneel ontworpen site ziet er goed uit, het heeft body. Dit betekent dat de imago van uw bedrijf ook er beter van wordt. Uw bedrijf komt mprofessioneler en betrouwbaarder oven. Verder zijn mensen eerder geneigd om een mooie pagina te delen via de sociale media zoals LinkedIn, Google plus en Facebook. En dat is tenslotte gratis marketing.

Ik gebruik de Thema’s van StudioPress in de pakketten die ik aanbied. StudioPress heeft met haar 205000 klanten en 30 ontwerpen wel aangetoond dat ze tot de wereld top behoren. Door zoveel klanten is de kans op een beveilingsbug  of andere bug in je ontwerp erg klein. En een betrouwbaar ontwerp is toch wel 1 van de prioriteiten op het web.

Wat zijn de voordelen van het Genesis frame werk?
 • Prijs is laag, omdat elk ontwerp meerdere keren wordt verkocht
 • Responsief en mobiel-vriendelijk, een must voor Google’s zoek index
 • Gecodeerd met HTML5, de nieuwste vorm van code en o.a. goed voor video, audio
 • Geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO), door de goptimaliseerde code laadt uw website sneller
 • Updating is veilig en simpel, gegarandeerd door uitgebreide testen van StudioPress
 • Veilig, best mogelijke veiligheid door de  extra laag van het Genesis Framework
 • Meeste thema’s zijn klaar voor adverteerders
 • Meeste thema’s hebben reacties met Gravatar integratie
 • Meeste thema’s hebben uitgelichte foto’s mogelijkheid
 • Thema’s hebben meerder opties in opmaak and kleuren schema
 • Thema’s hebben verschillende pagina’s functies: home, blog, landing pagina’s
 • Het wisselen van thema is simpel
 • Oneindige support door StudioPress *
 • Oneindige updates door by StudioPress *
 • StudioPress heeft eigen ontworpen exclusieve plugins voor sociale knoppen
Waar let je op bij de keuze van een ontwerp?
 • Responsief
 • HTML 5
 • 1/2/3 columns
 • Wat voor soort business
  • blog
  • lijst van b.v. huizen, schildereijen
  • krant of weekblad
  • landings pagina nodig
 • Wil je een contact formulier (plugin)
 • Wil je een email subscriber (plugin)
  • email via mail chimp
  • email via je website
  • google feedburner
 • Koop je professioneel thema
 • Heb je al een logo
 • De maat van de foto’s ( b.v. 740 x 400 pixels en 50 Kb voor dit thema )
Waarom aanmelden bij zoekmachine

Het aanmelden bij zoekmachines is niet verplicht, maar is waarschijnlijk wel de kickstart voor je website. Zoekmachines werken met spiders, dus spinnen die door het web kruipen. Ze volgen daarbij de links van website naar website. Een nieuwe website heeft geen links dus kan gezien worden als een eilandje. De spinnen van de zoekmachines zullen je website helaas niet vinden.Hier is de volgende oplossing voor: meld je aan bij Google Webmaster en Bing Webmaster. Even registreren, daarna krijg je een link die je op je website op root van je server moet zetten. Zodra dit geverifieerd is, maak je een sitemap en laad je die bij deze twee webmasters. Google en Bing weten nu dat ze de spin naar je website moeten sturen.De spin komt terug met een aantal gevonden pagina’s en Google en Bing laten je daarna weten hoeveel van die pagina’s er in hun index worden opgenomen. Klaar is kees.

Hieronder een kort lijstje, begin alvast maar met je gmail account

Google webmaster, Gmail account
Bing webmaster
Google analytics, Gmail account
Google plus, Gmail account
Facebook page
YouTube channel, Gmail account

Ik gebruik voor deze website de server hosting Vimexx Het pakket is geschikt voor je WordPress installatie door het gebruik van SSD geheugen. Op het moment gebruik ik het pakket 4.49/maand waar ik 5 domeinen op kwijt kan. Ze hebben al een simpel pakket vanaf 0,45 cent per maand, inclusief de snelle SSD schijf en een SSL certificaat voor je beveiligde verkeer over het web met de https.

TIP: Als je ook nog een domeinnaam nodig hebt, begin dan daarmee en kies daarna pas je hostingspakket

( Er is ook WPengine hosting. Hiermee krijg je een WordPress website thema van StudioPress die snel is, automatisch onderhouden en beter beveiligd dan normale websites. Alleen de prijs begint bij €35,- per maand Ga naar StudioPress hosting )

 Vimexx en StudioPress hosting zijn een affiliate links