Voordat je een website maakt moet je weten voor wie je hem maakt. Dus wie is je doelgroep en wat typen zij in om jouw bedrijf te vinden? Datgene wat ze intypen heten zoekwoorden of zoektermen. Met beide termen bedoelen we hetzelfde.
Dus hoe vind je nou een zoekwoord. Wat typen mensen in Google in? Een antwoord daarop vinden is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Bij het vinden van de juiste zoektermen ga je in eerste instantie uit van je service op je product.
In Google ga je met die woorden spelen. Dus als je een service als seo in Delft verkoopt, dan tik je seo delft in. Of SEO specialist. Google vraagt tegenwoordig al of ze je positie mag gebruiken. Zij zal dus daarom al meer in de omgeving van de zoeker de resultaten geven.
Terwijl je aan het typen bent zal Google suggesties doen. Dit zijn zoekwoorden die vaak worden gebruikt door mensen die naar jouw gewenste term zoeken.
Kom je op een bladzijde uit waar jij ook tussen wilt staan, dan schrijf je nu alle URL’s op van die eerste bladzijde. Een URL is het adres van de pagina, dus bijv. https://meijwebdesign.nl/seo-specialist-delft/
Je typt eens de suggesties van Google zelf in en schrijft die URL’s ook op.
Omdat we allemaal dezelfde SEO regels volgen zie je de zoektermen van je concurrent dus in de URL zols bijv seo-specialist-delft
Nu heb je een lijstje van zoekwoorden verzameld waar jij ook op gevonden wilt worden. Er is nu nog 1 stap te gaan: kijken hoe vaak een zoekwoord nu eigenlijk wordt ingetypt.
Hiervoor gebruik je een SEO tool zoals de zoekwoorden planner van Google. Je hebt hiervoor wel een Google Ads account voor nodig. Dat is gratis. Misschien moet je tijdelijke advertentie opzetten om de planner te gebruiken. Maar dat verandert nog weleens bij ze.
Deze tool is vrij gemakkelijk in gebruik en geeft je direct aan hoe vaak erop een woord per maand wordt gezocht. En hoeveel het ongeveer kost om erop te adverteren.
Een website pagina wordt nooit maar slechts 1 zoekterm door Google geïndexeerd. Maar voor een groep zoekwoorden. Met een tool zoals Rank Math pro kun je dan zien hoe hoog een zoekwoord staat.
Dit kun je trouwens ook in Google Search vinden. De tool van Rank Math laat het echter in het dashboard van je WordPress zien.