WordPress 5.9 Full Site Editor

Full site editor WordPress 5.9

WordPress 5.9 is niet zo maar een kleine update. Nee, de lang aangekondigde full site editor (FSE) wordt hier geïntroduceerd.

De FSE (full site editor) zie je alleen als het thema dit ook ondersteund. OP het moment van schrijven zijn dit er 45 van de 4500 gratis thema’s. Je kunt dit zien in de video.

In de video zie je hoe ik van het thema Astra op het nieuwste thema van WordPress twenty twenty two over stap. Hiermee wordt meteen de Full Site Editor met Gutenberg geïntroduceerd.

In de video zie je ook waar je het nieuwe menu kunt vinden. Wat er zoal verandert op je host qua thema files. Wat je direct ziet is dat er bijna geen files meer zijn! Al die page.php single.php header.php footer.php zijn allemaal verdwenen. Deze kun je nu zonder code in de nieuwe editor veranderen.

Ook valt op dat de style.css een zeer kleine file is geworden. Kleuren en fonts kun je nu in de nieuwe editor instellen. Maar in de customizer is de CSS aanpassing ook niet meer mogelijk. Dit is wel iets waar ik even aan moet gaan wennen. Ik gebruikte deze best wel vaak en moet nog uitzoeken waar ik nu extra css ga aanbrengen.

Met overschakelen moet je de header en footer opnieuw instellen, maar dit eigenlijk altijd zo als je van thema wisselt.

Verder laat ik je zien dat je de Elementor pagina weer vrij snel aanpast op het nieuwe thema. Ik heb in het verleden vaak met de standaard pagina’s gewerkt van Astra. Maar dat breekt nu dus op. En moeten de pagina’s met Elementor weer op Elementor canvas met volle breedte worden gezet.

Aan het eind van de video schakel ik weer terug naar het thema Astra. De full site editor is dan weg en je hebt dan weer de normale pagina’s. Wel moest ik op de pagina de Astra pagina instelling aanpassen aan volle breedte.

Hoe het een en ander met de header en footer gaat, zal de tijd nog leren. Ben ook benieuwd hoe de bestaande thema’s hier in de toekomst mee omgaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Gilles van der Meij

Gilles van der Meij

Mijn naam is Gilles. Ik ben eigenaar van het WordPress ontwerp kantoor in hartje Delft. Ik maak nieuwe bedrijf websites. Maak je liever zelf je website? Ik geef een online WordPress cursus

De laatste blogs

beste lettertype voor je website

Lettertype kiezen voor je website

Het beste lettertype voor je website is afhankelijk van je bedrijf en wat je wilt uitdragen in je boodschap. Als je om je heen kijkt zul je merken dat een lettertype wordt gelinkt met een periode of een bedrijfstype. Een lettertype geeft emotie mee aan je tekst. Als je nieuw bent in het land van

Lees verder »
pagina kwaliteit PQ van je webpagina

Pagina kwaliteit (PQ) in Google

In 2021 heeft Google een SEO update uitgerold waarbij de pagina kwaliteit (PQ = page quality) van belang is. Bij een te lage kwaliteit van een pagina zal Google de pagina wel zien, maar niet opnemen in zijn zoekmachine index. Het niet opnemen in de index van Google betekent eigenlijk dat je pagina niet in

Lees verder »
Full site editor WordPress 5.9

WordPress 5.9 Full Site Editor

WordPress 5.9 is niet zo maar een kleine update. Nee, de lang aangekondigde full site editor (FSE) wordt hier geïntroduceerd. De FSE (full site editor) zie je alleen als het thema dit ook ondersteund. OP het moment van schrijven zijn dit er 45 van de 4500 gratis thema’s. Je kunt dit zien in de video.

Lees verder »
Scroll naar boven

WP Cursus online

Bekijk 4 gratis video’s van de online WordPress cursus.

In de cursus zet je een WordPress website op met gratis tools.